Kullanımı hiç eskimeyen baskı tekniği olan serigrafi baskı nedir gelin birlikte inceleyelim.
Günümüzde kullanımı yaygın olan serigrafi baskı tekniği, rakle adını verdiğimiz sert plastikle boyanın dikdörtgen şekline sahip boya eleğinden geçilerek hedef ürüne transfer yapılan baskı tekniğidir.
Serigrafi baskı nedir denilse kısaca polyester ya da ipek dokumanın üzerinden mürekkep geçecek ya da geçmeyecek şekilde yapılan elek, serigrafi baskıda baskı aracı olarak kullanılır.
Mürekkep, baskının yüzeyine, rakle adı verilen sert plastik ile geçirilir. Bu baskı türüne direkt baskı da denilebilir. Serigrafi baskısının tercih edilmesinin en önemli nedeni ise, ofset, tipo, Flexo ve Tifdruck gibi baskı tekniğine uygun olmayan tahta, metal, porselen, taş, cam, kumaş vs. gibi malzemelere uygun olmasıdır. Bunun dışında diğer baskı teknikleri ile baskı yapılamayan büyük ebatlardaki baskıları rahatlıkla yapabilme özelliğine sahiptir.
SERİGRAFİ BASKI NASIL YAPILIR?
Serigrafi baskı tekniği pozlama, yıkama, boya koyma, ragle ve baskı olmak üzere 4 temel adım ile gerçekleşmektedir. Hemen akabinde aşağıdaki uygulamaları yaparak Serigrafi baskı tekniğini malzemenize uygulamış olursunuz.
Ancak bu baskı tekniğini başarılı bir şekilde yapabilmek için çerçeve, ragle, boya, basılacak malzeme ve sudur.
Serigrafi baskını ilk adımı bakı yapacağınız malzemeyi düz bir zemine yerleştirin.
Baskı yapacağınız zemin, çanta ya da tişört gibi kumaş parçası ise boyanın arka tarafına geçmemesi için kumaşın alt kısmına kâğıt koyun.
Baskıyı ahşap panel üzerine yapacaksanız da baskı yapacağınız yüzeyin pürüzsüz ve temiz olması gerekmektedir. (ispirto ile lekeli yüzeyleri silebilirsiniz.)
Pürüzlü bir ahşap ise baskı yapmadan önce baskı yapacağınız ahşap yüzeyi zımpara ile zımparalayıp, tozundan arındırmanız gerekmektedir.
Baskıda kullanmak istediğiniz boyayı, raklenin çerçeveniz yüzeyinde gezebilecek şekilde bolca sürün. Mutlaka su bazı boyalar kullanın.
Boyalar etrafa bulaşmış ise temiz bir bezle silerek temizleyin. Boyanızın hedef malzemenin tüm yüzeyine geçtiğinden emin olduğunuzda ragleyi 45 derece açı ile aşağı tarafa çekerek Serigrafi baskı tekniğinizi tamamlanmış olursunuz.
Serigrafi baskının bir diğer adı da elek baskıdır.
Serigrafi baskı kalıpları ahşap ya da alüminyum malzemeden oluşmaktadır. Hazır boş ya da ipek gergili olarak birçok satış noktasında satılmaktadır. Standart ölçülere sahip olan Serigrafi baskı kalıbı talebe göre farklı ölçülerde de üretilmektedir.
Alüminyum veya ahşap çerçeveye ipeğin gerilmesinden sonra pozlama denilen uygulama yapılır. Pozlama kısaca baskı yapılacak şeklin özel pozlama boyası ile boyanan ipeğin üstüne koyularak ışık ile kurutlmasıyla meydana gelir.
Serigrafi kalıpları kullanıldıktan sonra selülozik tiner ile silinerek temizlenmelidir. Baskıdan sonra ipek temizlenmezse boya kurur ve ipek tekrar kullanılamaz duruma gelir.
BOŞ İPEK KALIBA EMİSYON SÜRÜLMESİ
Ahşap veya alüminyum metalden oluşan kalıba boş ipek gerildikten sonra, özel karışıma sahip emisyon eşit düzeyde sert plastik bir malzemeyle yedirilir
serigrafi kalıp hazırlama
Pozlama emisyonları olarak bilenen boyaları serigrafi malzemesi satan yerlerden temin edebilirsiniz. Karışımlar bire bir olup çok uzun süre kullanılmazsa bozulma yapabilir ve kalıp temizlenirken emisyonlar dökülebilir.
Kalıba sürdüğümüz emisyonun kurumasından sonra kalıp özel pozlama makinasında pozlamaya alınır.
İPEK KALIP POZLAMA
serigrafi pozlama makinası
Kalıplar özel makinalarda pozlanır. Bu makinalar biraz pahalı olduğu için bu işi profesyonelce yapanlar haricinde almak biraz gereksizdir. Ufak işleriniz için pozlamaları serigraficilerde yaptırabilirsiniz. Ortalama film dahil 80 tl civarı maliyeti vardır.
Pozlama yapmak için özel hazırlanmış kutulardan da yararlanılabilir. Serigrafi işi yapan kişilerden bu kutular temin edilebilir. Kalıp pozlandıktan sonra iyice kuruyana kadar bir ısıtıcının önüne koymalısınız.
KALIBIN YIKANMASI
Pozladığımız kalıp çıktıktan sonra tazzikli su ile kalıbı yıkarız. Pozlama yapılan filmdeki siyah yerlerdeki emisyon su ile dökülür ve desenimiz ortaya çıkar.
serigrafi kalıp yıkama
Pozlanmış kalıpları hafif tazyikli suyla açabilirsiniz. Dikkat edilmesi gerken en önemli husus pozlama süresinin tam yapılmasıdır. Eğer az pozlama yapıldıysa kalıp yıkanırken mor olan emisyonlar dökülebilir. Eğer su tazziği az geliyorsa yumuşak uçlu bir diş fırçasından yararlanabilirsiniz.
SERİGRAFİ BASKI HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?
Serigrafi baskı genel olarak, resim çalışmalarında, tekstil sanayiinde, grafik sanatlarında, reklam malzemelerinde, yaka isimliği üretiminde, buton rozet yapımında, rozet promosyon ürünlerinde ve boyun askı ipi baskılarında ve birçok alanlarda yaygın olarak kullanılan bir tür baskı tekniğidir.
Ayrıca bu baskı tekniği, ihtiyaca göre Şablon baskı, elek baskı veya ipek baskı olarak da isimlendiriliyor. Ayrıca isteğe göre her türlü malzemenin üzerinde kullanımı mümkündür.
Serigrafi baskı tekniği günümüzde yerini dijital baskı sistemlerine bırakmaktadır. Tabiki bu dijital baskı teknikleri serigrafi kadar dayanıklı ve kaliteli olmasa da hem zaman hemde renk çeşitliliği açısından tercih edilmektedir.